Kui me esimest korda
13-aastastena oma varbad alkoholiookeani kastsime, ei osanud keegi arvata, kuidas
salakaval hoovus meid endaga keset tormiseid elumere laineid kannab. Süütud
õllelonksud ja veinimekkimised muutusid
peadpööritava kiirusega non-stop joomaralliks. Märkamatult sai Põltsamaa
kuldsest Agdam ja Agdamist Surm Purjede all, millega koos purjetasid lauale salaviin
ja Royali piiritus.
Tuletan igaks juhuks meelde, et
“Surm purjede all” oli pooleliitrine
Liviko viin, mille siniste kirjadega mustas raamis ja valge taustaga etiketil
oli kujutatud merel seilav purjekas. Purjelaeva pildiga pudeli sisu oli aga nii
jubeda lõhna ja maitsega, et isegi väikeste koguste joomine tõi kaasa
väljakannatamatu pohmaka.
Eespool nimetatud jookide sekka
mahtusid muidugi ka Maasika musi, Ploominalivka, Sovetskoje ja Vana Tallinn, mis
tekitasid tegelikult kolm korda hullemaid järelkajasid kui eespool mainitud
Surm purjede all. Rummist, cuba-librest, džinntoonikust, B-52-st, margaritadest,
Cosmodest ja teistest tänapäeval nii
tavapärastest jookidest ei olnud meil tollal õrna aimugi.
Iseenesest mõistetavana oli pinnakatel,
läbudel ja labrakatel esindatud kogu saadaolev õllevalik. Ja suuremate ürituste
korral sai lahtist õlut isegi Tartu Õlletehase väravast vaadiga ostetud. See oli
küll üliodav, aga talumatult vastiku
maitsega. Lisaks avas selle joomine juba
mõne tunni pärast kõikvõimalikud kehaavaused, millest joodud solk erinevas
vormis väljuma hakkas.
Esindatud oli ka kaubandusvõrku
äsjailmunud lahja “gin”. Seda, tihtipeale 1,5-liitrisesse pudelisse villitud
“karastusjooki” tarbisid peamiselt siiski tüdrukud. Samas ei jäänud gini
puudumisel neil joomata ka mitte ükski teine lauale toodud jook.
Tegelikult jõid kõik seda, mis
parasjagu kättesaadav oli. Peamiselt sõltus joogivalik rahalistest
võimalustest, mis kippusid tihtipeale napiks jääma. Sest üheksakümnendate alguse segasel
üleminekuperioodil olid piiratud nii kooli kõrvalt töötegemise kui ka vanemate
rahakotist taskuraha saamise võimalused. Kümnendi keskpaigaks oli olukord
seoses kapitalistliku maailmakorra võidukäiguga muidugi juba hoopis teistsugune.
Kuid enne seda tuli kehvematel
päevadel piirduda heal juhul Äpu viina ja kraaniveega. Halvemal juhul tuli aga
näiteks loominguliselt läheneda kodudes tumepruuni sektsioonkapi spoonitud
baarikapiukse taga peitunud poolikute pudelite sisu vähendamisele. Ja nii, et
vanemad midagi aru ei saaks.
Loomingulise lähenemise
taktikaid oli tegelikult kaks.
Neist esimene nägi ette kõigist
baarikappi arusaamatul eesmärgil tagaseina paigaldatud peegli ette rivistatud poolikutest
pudelitest sellise koguse ümbervalamist oma pudelisse, et see vanematele
märkamatuks jääks.
Baarikapis olnud erinevate
pudelite sisu kokkuvalamisega tegime me enese teadmata tegelikult ajalugu, sest
segasime kokku Eesti esimesed Long Islandid. Mis siis, et koostisosad
varieerusid mujal maailmas levinud legendaarse kokteili omadest oluliselt.
Kui muidu segatakse see kokteil
kokku džinnist, tequilast, rummist,
cointreaust ja viinast, siis meie valasime omavahel kokku odava vermuti, viina,
Vana Tallinna, piparmündilikööri, muskaatveini ja tünnikonjaki. Nagu koostisosade järgi arvata
võis, maitsesid kokkusegatud kombod koledamalt kui käärinud kaamelipiim ja
lõpetasid lõbusalt alanud õhtud üsna suure tõenäosusega kuskile Annelinna
majade vahele jäetud korraliku ja värvikireva “Balti” ketiga.
Vahelejäämise võimalus oli
sellise taktika puhul aga suhteliselt olematu, sest juhul kui emad tõesti pudelite
sisu minimaalset kahanemist tähele panid, läks süü tavaliselt isade kraesse. “Kuradi lakkekrants ja salajoodik, jälle
oled sa baarikapi kallal käinud ja pidulikeks puhkudeks kõrvale pandud likööri
joonud.”
Teine taktika oli veidi
keerulisem ja nõudis kahe kõrva vahel asunud suure muhu veidi aktiivsemat
ragistamist. Nimelt tuli appi võtta tolleaegsest köögist saadaolevad ained, et
nende abil eelnevalt pudelitest ümbervalatud sisu asemele sarnase viskoossuse
ja värvitooniga asendusvedelik luua. Näiteks sai mõnest tumedamat värvi
siirupist, kohvist ja veest kokku segades Vana Tallinna sarnase tinktuuri, mis
tuli siis pudelipõhja alles jäetud originaaltoodanguga läbi loksutada ja pudel
uuesti oma kohale asetada.
Hoopis lihtsam oli viina
asendamine. Peale soovitud koguse viina enda taarasse ümberpaigutamist tuli see
asendada veega, seejärel hoolikalt läbi loksutada ja oligi baarikapis endine
seisukord taastatud.
See eest oli hiljem oluliselt keerulisem vanematele
külla tulnud inimeste nägusid taastada kui nad pahaaimamatult isetehtud Vana
Tallinnat või veega lahjendatud viina mõne piduliku sündmuse puhul elutoas lahtilöödud
klapplaua ääres pitse kokku lüües degusteerisid.
Rääkimata sellest, et kahjuks kippus eelmisel õhtul külaliste efektiivsemaks
võõrustamiseks sügavkülma valmis pandud veega lahjendatud viinapudeli sisu
mingil seletamatul põhjusel seal ära jäätuma...
Aga korra või kaks õnnestus
pidude päästerõngana külmkapist avastatud tolleaegse kodukootud alkoholimaailmas
levinud tiigripiima nimelist popphitti kasutada. Tiigripiima nime taga peitus omavahel
kokku segatud viina, rõõsa koore (või kondenspiima), suhkru, vee ja vanilliini
kokteil. Kuna mingil imelikul põhjusel oli see tihti klaasist piimapudelisse
kokku segatud, siis oli külmkapist kadunud pudeli kohta hiljem esitatud legend
halvaks läinud piima kraanikaussi valamisest piisavalt kindel alibi.
Ja vahest haruharva õnnestus
mõnel sõbral vanaisa garaažis või keldris tiksunud puskariaparaadist
limonaadipudeli jagu joovastavat vedelikku pihta panna. Mis seal salata, maitse
oli sellel õige jube, aga mis meil hädaga ikka üle jäi. Sest nagu ütleb
alkohoolikute vanasõna – “Süüa tuleb, aga jooma peab!”.
See eest saime parematel
päevadel endale lubada näiteks Punamütsikest, Leopoldi (liitrine viin), Surma
Purjede all või pudeli Royali piiritust (veega lahjendatult umbes neli viina). Pealevõtuka,
lahjendaja ja maitseandjana kasutasime peamiselt (nagu vist suurem osa
eestlastest) oranžis punase korgiga plastmassist plännis poelettidele ilmunud
müügihitti, Mehukatti siirupit. Ja
muidugi vett. Nii et ka meie olime enese teadmata ühed paljudest, kes aitasid Toomas Toolil
miljonäriks saada. Ja kui Mehukatti jaoks enam raha ei jätkunud, siis asendasime
selle vanaema keldrist näpatud mustikamoosiga. See ei olnud oluline, et hiljem
peole jõudes olid keel ja klahvistik tumesiniseks värvunud.
Muidugi kõlbasid Mehukatti
asendusena ka kõik teised moosid, hoidised ja siirupid, mis keldris vähegi
saadaval olid. Näiteks oli meie seltskonna hitiks klassivenna keldris lademetes
olnud kirsi-aroonia siirupi, vee ja Royali kokteil, mille me “värviliseks”
ristisime (mujal ringkondades kutsuti selle analooge ka vikatiks). Kui klassivenna ema ühel päeval juhuslikult keldrisse sattus,
leidis ta hämmeldunult eest ainult tühjad riiulid. Küsimuse peale, kuhu
keldrist kõik siirup ja mahlad kadunud on, vastas klassivend: “Need lihtsalt maitsevad
nii hirmus hästi, et me ei saanud nende joomisega kuidagi pidama.”
Mõnikord tuli ette ka
ekstreemsemaid olukordi, kus viinamaitse loputati pealevõtuka puudumisel alla
poolmagusa soome sinepi või ketšupiga. Aga häda korral joodi ära ka kogemata
punase sõstra mahlaga klimpi aetud hägune salaviin, mis lõhnas ja maitses nagu kangestatud
klimpidega 40-kraadise alkoholisisaldusega seebivesi.
Mainimata ei saa jätta, et tina
panemise kõrvale kimuti ohtralt suitsu. Eriti veel siis kui tekkis oht, et
tinti kipub londi umbe tõmbamiseks, käpa mahasaamiseks, lampi joomiseks või
tahma jäämiseks puudu jääma. Käiku läksid nii põhu- ja sõnnikumaitselised Djubekk,
Ekstra, Rumba, Priima ja Leek. Aga ka Bond, Lucky Strike, Magna, Salem, Form ja
teised popimad plommid. Nagu kärakaga, nii ka suitsudega - tõmmati seda, mis
hetkel taskukohane ja kättesaadav oli. Suitsu pahviti meeleheitlikult iga
kärakalonksu vahele, et igal juhul korralikuks peoks vajalik konditsioon ja
kõikumise tase saavutada. Käiku läksid ka teised kõikvõimalikud linnafolklooris
levinud suitsu ja alkoholi koostarbimise kombinatsioonid, et ikka kindlasti võimalikult
maksimaalne joobeaste saavutada.
Suitsu tõmmati ohtralt ka
väljaspool labrakaid. Koolivahetundide ajal, õhtuti Annelinna vahel hängides ja
isegi Kanali ääres jooksutundides käies, aga ka suure pohmakaga pinnaka järgsetel
hommikutel ärgates.
Tihtipeale ei olnud midagi
erilist ka selles kui nendel hommikutel lõpuni tõmbamata konid kaminast, tuhatoosist,
tordist või viinaklaasist välja otsiti ja need kuni poole filtrini ära kimuti. Viimases
hädas läks käiku ka vanaisade ja vanaonude tagant näpatud filtrita
Belamorkanalid ja muud jubedamaitselised ning ülikanged sigaretid, mille otsa
jõhkra maitse leevendamiseks eelmisel õhtul tõmmatud suitsukonide küljest
eemaldatud filtrid installeeriti.
Aga justkui üleöö leidsid aset
suured muutused. Avanenud piirid, läänemaailma mõjud ja kauaoodatud kapitalismi
võidukäik tekitasid isegi koolipoistele ja värsketele keskkoolivilistlastele
erinevaid rahateenimise võimalusi. Poodide alkoholiletid venisid kordades
pikemaks ja muutusid pead segiajavalt värvikirevaks. Pinnakatele, labrakatele
ja läbudele hakkasid (sala)viina asemel figureerima Scottish Leader, Thompson,
Grants, Red Label. Saabunud oli
viskijoomise ajajärk...
Sõltumata sellest,
millised muutused alkoholilettidel toimusid, jätkusid peod sama tempoga ja
samas tempos. Ja nende käigus juhtus nii mõndagi. Aga sellest, mis ohtra
alkoholitarbimise käigus nendel unustamatutel üheksakümnendate pinnakatel,
läbudel, pidudel ja labrakatel juhtus, juba järgmises postituses.


Ja järjekordselt pooltuttav sisu ja aeg, ehkki minu tegemised algasid 98a. siis leidsin ikkagi päris palju ühiseid nüansse. Loomulikult oli ka mu elukoht toona annelinnas hokiväljaku k6rval :D
VastaKustutaEi aga vinge nagu alati :)
V
Alati rõõm kuulda kui minu kirjutatu kellelegi meeldis ja tuttavaid seoseid selle ajaga tekitas :)
Kustuta